Wat is mobile marketing nu eigenlijk?

by

Mobile marketing is het inzetten van alles wat mobiel, draagbaar en draadloos is om uw doelgroep te bereiken. Het kan hierbij gaan om de mobiele telefoon, de smart phone maar ook de PDA. Je kunt uw doelgroep via mobiel bellen bereiken maar ook via de sms. Het mobiel bellen van mensen wordt vooral als irritant ervaren. Daar tegenover staat dat het smsen van de doelgroep juist erg populair en geliefd is.

 

Mobile marketing is ontzettend populair omdat bijna iedereen een mobiele telefoon heeft en deze bijna altijd bij zicht draagt. En daarnaast is het altijd één-op-één marketing. Mobile marketing is vooral erg populair bij jongeren, zij hebben hun mobiel gemiddeld 20 uur per dag aanstaan en zijn erg gehecht aan hun mobiel.

 

Mobile marketing kan op verschillende manieren gebruikt worden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de volgende:

 

Direct marketing & promotie

 • Vaste klanten aanbieding per SMS/MMS
 • Productnieuws per SMS/MMS
 • Productuitleg per SMS/MMS/mobiele site
 • Locatie- of object afhankelijke aanbiedingen/service/informatie
 • Verbeterende vindbaarheid & bereikbaarheid
 • Sturen/opvragen product catalogus
 •  

Branding en acties

 • SMS &n WIN, Polls (diverse contactmomenten, aanleggen bestand    voor DM)
 • Mobiele sites (vergroten bereik naar bepaalde doelgroepen
 • Gebrande content (games, logo’s, ringtones, clips, etc)
 • Mobiele service verlenen waarin het merk verwerkt is

Zoals blijkt kan mobile marketing op tal van manieren gebruikt worden, dit maakt het dan ook erg interessant voor bedrijven.

Heinken, Beep, Vodafone en Rabobank zijn een aantal bedrijven die mobile marketing al wel inzetten als marketinginstrument.

 

Heineken gebruikte mobile marketing als volgt;

Om de doelgroep duidelijk te maken dat er 20 glazen uit een BeerTender fust getapt kunnen worden en dat aangebroken verpakkingen minstens een maand houdbaar zijn werd een SMS & Win ontwikkeld. Deze werd op TV schermen in 200 McDonald’s filialen in Nederland gedurende een maand vertoond. In dit spel won ieder 200ste goede antwoord een BeerTender. Het resultaat was dat uiteindelijk bijna 2.000 mensen het spel speelde en zij deden bij elkaar meer dan 10.000 spelpogingen. Uit de antwoorden bleek dat de vooraf getoonde commercial zeer effectief was in het overbrengen van de boodschap aangezien 95% van de gegeven antwoorden correct was. 

 

De kosten, hoe zit het hier eigenlijk mee? Mobiele marketingcampagne hoeft niet veel te kosten. De prijzen voor een simpele sms-campagne, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een informatiepakket, vallen in het niet bij traditionele marketingactiviteiten. Vergeleken met direct marketing via de post is sms versturen veel goedkoper. De kosten zijn afhankelijk van de campagnesamenstelling

 

Tenslotte is de respons van mobile marketing er goed te meten. Deze kan namelijk tot op de komma nauwkeurig gemeten worden. Dit betekend dat er snel ingegrepen kan worden wanneer een actie niet naar behoren verloopt. Bovendien kan op basis van die respons de doelgroep nog beter gesegmenteerd worden. Het is daadoor ook veel duidelijker wat de geïnvesteerde marketingeuro’s opleveren.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: